İsim Denklik Belgesi


İsim Denklik Belgesi Nedir?

Türk vatandaşlığını sonradan kazanan kişilerin, Türkçe ad ve soyad seçmeleri halinde önceki ad ve önceki soyad bilgileri nüfus kayıtlarına işlenmektedir.

İsim Denklik Belgesi, sonradan Türk vatandaşlığını kazanan kişiler ile bunların alt soyları, üst soyları veya eşlerinin talepleri halinde nüfus kayıtlarına dayanılarak düzenlenen, ilgililerin önceki ad ve önceki soyad bilgileri ile Türk vatandaşlığını kazanma kararına ilişkin bilgileri gösterir belgedir.

Başvuru Makamı

İsim Denklik Belgesi başvuruları, yerleşim yeri ilçe nüfus müdürlüklerine yapılır. Ancak Genel Müdürlükçe gerekli alt yapının sağlanması halinde güvenli elektronik ortamda da yapılabilir.

Genel Müdürlüğe doğrudan yapılan başvurular işleme alınmaz.

Başvuru İçin Gerekli Belgeler

İsim denklik belgesi başvurusu, geçerli Nüfus Cüzdanı ya da Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı ve isim denklik belgesi talep edilen kişinin T.C. Kimlik Numarası ile yerleşim yeri ilçe nüfus müdürlüklerine yapılır.

İsim denklik belgesi başvurusu esnasında başvuru sahibi ile talep edilen kişi arasında eş, alt soy ve üst soy bağı olup olmadığı kontrol edilir. Bağ yoksa özel vekâletname bilgileri istenir. İsim Denklik Belgesi Talep Formu sistemden döküldükten sonra başvuru sahibine imzalatılır.

İsim Denklik Belgesi Düzenlenebilecek Kişiler

İsim Denklik Belgesi, sonradan Türk vatandaşlığını kazanıp da nüfus kayıtlarında önceki ad ve önceki soyad bilgileri bulunan kişilere düzenlenebilir.

İsim Denklik Belgesi Düzenleyebilecek Makamlar

İsim Denklik Belgesi, nüfus müdürlüklerince düzenlenir.

İsim Denklik Belgesi Talep Edebilecek Kişiler ve Kurumlar

Sonradan Türk vatandaşlığını kazanan kişilerin önceki ad ve önceki soyad bilgilerini gösterir isim denklik belgesini; kaydın sahipleri veya bunların eşleri ile veli, vasi, alt ve üst soyları ya da bu kişilere ait özel vekâletname ibraz edenler talep edebilir.

Kurumlar ve tüzel kişiler, Türk vatandaşlığını kazanan kişilerin önceki ad ve önceki soyad bilgilerini Kimlik Paylaşımı Sistemi’nden (KPS) elektronik ortamda temin ederler.

Birinci maddede sayılan kişiler dışında kalan üçüncü şahıslar, sonradan Türk vatandaşlığını kazanan kişilerin İsim Denklik Belgesini talep edemezler.

Önceki İçerik Sonraki İçerik
Yorum Yok
Yorum Yap
Yorum Url