Kimlik kartına e-İmza yüklemesi nasıl yapılır? T.C. kimlik kartı ehliyet olarak kullanılabilecek mi? Hangi illerde başladı? e-İmza yükleme zorunlu mu? e-İmza yükleme ücreti ne kadar?

Kimlik kartı e-imza yüklemesi nasıl yapılır? T.C. kimlik kartlarında yeni dönem başladı. İçişleri Bakanlığı'nın duyurduğu e-İmza uygulaması 10 Ocak'ta başladı. 50 il ve 75 nüfus müdürlüklerinde başlanan e-İmza uygulamasının detaylarını yazımızda. Kimlik kartına e-imza yüklemesi nasıl yapılır? T.C Kimlik kartı ehliyet olarak kullanılabilecek mi? Hangi illerin nüfus müdürlüklerinde başladı? İşte cevaplar...

Kimlik kartı e-İmza yüklemesi nasıl yapılır? İçişleri Bakanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde kimlik kartlarında e-İmza uygulamasının başlayacağı duyurulmuştu. 10 Ocak'ta uygulamaya başlanan e-imza uygulaması hakkında gün geçtikte sorular da artış gösteriyor. Konu hakkında merak edilenleri yazımızda ele aldık. Kimlik kartına e-imza yüklemesi nasıl yapılır? T.C kimlik kartı ehliyet olarak kullanılabilecek mi? Zorunlu mu? Ücreti ne kadar? Hangi illerin nüfus müdürlüklerinde başladı? İşte detayları...

KİMLİK KARTINA E-İMZA YÜKLEMESİ NASIL YAPILIR?

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 21 Eylül 2020 tarihinde hayata geçirilen Hayat Kimliğinle Kolay projesinin ikinci adımını oluşturan T.C. kimlik kartına e-İmza yüklenmesi işlemine Nüfusmatikler aracılığıyla 50 ildeki 75 nüfus müdürlerinde 10 Ocak 2022 tarihinde başlandı.

Uygulama ile vatandaşlar yeni nesil kimlik kartını sürücü belgesi olarak kullanabilmelerinin yanı sıra e-İmza olarak da kullanabilmesi imkânına kavuştu.

KİMLİK KARTINA E-İMZA YÜKLEME İŞLEM ADIMLARI

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesinde bulunan E-İmza Hizmet Sağlayıcısı seçilir. Hizmet sağlayıcısının web sitesinden başvuru ve sertifika ücreti ödenir. Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra size en yakın noktadaki NüfusMatiklerden kimlik kartınıza yükleyebilirsiniz.

İşte o nüfus müdürlükleri:

HANGİ İLLERDE BAŞLADI?

Bu iller sırasıyla; Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Batman, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Van, Zonguldak.

Yakın zamanda ise tüm Türkiye’de yaygınlaşması hedefleniyor. Her gün yenileri eklenen güncel listeye buradan ulaşabilirsiniz.

HANGİ E-İMZA SAĞLAYICILARININ SERTİFİKALARI YÜKLENEBİLİYOR?

Başlangıçta TurkTrust ve e-Guven tarafından üretilen e-imza sertifikaları kimlik kartına NüfusMatikler üzerinden yüklenebiliyor.

Güncel listeye Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün resmi internet sayfasından ulaşabilirsiniz.

KİMLİK KARTINA E-İMZA YÜKLEME ÜCRETİ NE KADAR?

NüfusMatikler üzerinden yapılan kimlik kartına e-İmza yüklenmesi tamamen ücretsizdir. Ancak e-imza üreticisi (TurkTrust, E-Guven, KamuSM gibi) tarafından üretilen sertifika ücretlidir. Uygulamanın yaygınlaşması amacıyla 50 TL olarak yer almakta ise geçerlilik süresine göre değişkenlik gösterebilmektedir.

KİMLİK KARTINA E-İMZA YÜKLENMESİ ZORUNLU MU?

Hayat Kimliğinle Kolay projesinin ilk adımı olan sürücü belgesi/ehliyet bilgilerinin kimlik kartına yüklenmesi zorunlu olmadığı gibi ikinci adımını oluşturan e-İmzanın kimlik kartına yüklenmesi de zorunlu değildir.

E-İMZA GÜVENLİ Mİ?

Günümüzde elektronik ortamın çok yoğun bir şekilde kullanılmaya başlanması ile birlikte bankacılık ve finans, noterlik, tapu ve kadastro, sağlık, gümrük, hukuk, sigortacılık gibi pek çok alanda e-İmza önemli bir yer tutuyor.!

e-İmza uygulaması ile kamu ve özel sektördeki iş ve işlemlerin yürütülmesinde Kırtasiyeciliğin azaltılması ve işlemlerin daha hızlı, hatasız, eksiksiz ve kaliteli bir şekilde gerçekleştirilmesi sayesinde işlem başına zaman ve maliyet tasarrufu sağlanacak. Ayrıca e-İmza ile işlemler hızlı bir şekilde online olarak yapılabilecek.

Türkiye’de başta bankacılık ve e-Devlet uygulamaları olmak üzere birçok alanda elektronik imza uygulamasına geçildi.

e-İmza, ıslak imza gibi tek şekle sahip olmak yerine belirli karakterlerden, harflerden ya da sembollerden oluşan ve imzalayan tarafın kimliği ile örtüşen bir veri olması nedeniyle ıslak imzaya nazaran kimliklendirme işlemlerinde son derece güvenilir bir araç olma özelliğine sahip.

T.C. KİMLİK KARTI EHLİYET OLARAK KULLANILABİLECEK Mİ?

Nüfusmatiklerde e-İmza yükleme işlemlerinin başlamasından kısa süre sonra ülke genelinde nüfus müdürlüklerinde, tapu müdürlüklerinde ve bankalarda e-İmza yükleme yapılabilecek.

Uygulama ile vatandaşlar yeni nesil kimlik kartını sürücü belgesinin yanı sıra e-İmza olarak da kullanabilecek.

E-İMZA YÜKLEMESİ İLE NE HEDEFLENİYOR?

e-İmza uygulaması ile kamu ve özel sektörde kırtasiyeciliğin azaltılması, iş ve işlemlerin daha hızlı, hatasız, eksiksiz ve kaliteli şekilde gerçekleştirilmesi sağlanacak..

e-İmza için çipli kimlik kartlarının kullanılması ile gerekli olan donanım maliyetleri düşecek.

Vatandaşlar ellerinde hazır bulunan TCKK’larına e-İmza yüklemesi yaptıracağından kargo maliyetleri de ortadan kalkacak.

Dolayısıyla vatandaşa yansıyan fiyatlarda düşecek.

e-İmza kullanan kişi sayısında artış olacak, dolayısıyla elektronik ortamda sunulan hizmetlerin kullanılması ve hizmet sayısının artırılması sağlanacak.

Önceki İçerik Sonraki İçerik
Yorum Yok
Yorum Yap
Yorum Url