İslami Otel, Helal Otel, Tesettür Otel, Muhafazakar Otel, Aile Oteli Nedir? İslami Otel Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz? İslami Otellerin Avantajları Nelerdir? İslami Otellerin Özellikleri Nelerdir?

İslami Otel, Helal Otel, Tesettür Otel, Muhafazakar Otel, Aile Oteli gibi bir çok adı olmasına rağmen aslında hepsi aynı konsept. İslami otel nedir? İslami Otel seçerken nelere dikkat etmeliyiz? İslami otellerin avantajları neler? İslami otellerin özellikleri nelerdir? Sorularının cevapları yazımızda…


Son yıllarda turizmde sıkça bahsedilen bir kavram “İslami Tatil” … Aslında İslami otellerin genel olarak genel anlamdaki otellerden bir farkı olmamakla birlikte temel olarak İslami inanca uygun şartlarda yeme, içme ve eğlence sunmaktadır.

Hatta bazı oteller ise Helal Otel, Tesettür Otel, Muhafazakar Otel gibi konseptler çıkarmış durumdalar. Aslına bakarsanız söz konusu otellerin hepsi aynı özelliktedir. Merak edilen konuya gelecek olursak; İslami otellerin özellikleri nelerdir? Ne gibi imkanlar sağlıyorlar? Diğer otellerden farkı nedir? İslami Otel kriterleri nelerdir? Birlikte İnceleyelim…

MUHAFAZAKAR TATİL ANLAYIŞI NEDİR?

İslami oteller kadın ve erkeklerin dini inançları doğrultusunda tatillerini yapabilecekleri yerlerdir. İslami oteller sadece muhafazakarlar için değil aileler için de oldukça uygundur. Muhafazakar otel anlayışı İslamiyet’in emir ve yasaklarına dikkat eden otellerdir. Ayrıca İslami oteller alkolsüz içecek sunumları, helal şartlara uygun olan konaklama imkanı ve bay ve bayan ayrı yüzme ve dinlenme alanlarından dolayı muhafazakar çevrede çokça tercih edilmektedir.

İSLAMİ OTELLERDE NELER SUNULMAKTADIR?

Öncelikle İslami otellerde kesinlikle alkol verilmemekte, satışı yapılmamakta ve içinde alkol barındırabilecek ürünler de bulunmamaktadır. Yemekler özel olarak hazırlanmakta olup tüm et ürünleri İslami koşullara göre kesilmiş ve helal sertifikası olan ürünlerden temin edilmektedir.

İslami otellere sadece aile kabul edilmekte, kız kıza yada erkek erkeğe yada bekar bir şekilde otelde kalmak mümkün değildir. Genellikle aileler için özenle hazırlanmış odalar bulunmaktadır. Ailelerin rahat edebilmesi için ebeveyn odaları ve çocuk odaları özel olarak hazırlanır. Otel odalarının balkonları kesinlikle bayan yada erkek havuzuna bakmamaktadır.

İslami otellerin en büyük imkanlarından biri kadın ve erkekler için eğlence ve hizmet kısımlarının ayrı olmasıdır. Havuz ve plajlarda haremlik-selamlık konseptler bulunmakta, kadınlara özel kısımlarda garsonlar dahil herkes kadın personelden oluşmaktadır. Plajlar paravanlar ile ayrılmakta, erkek bölümünde ise tüm personel erkektir. Hamam, sauna, buhar banyosu v.b aynı şekilde hizmet verilmektedir.

Muhafazakar otel kavramı, bir tür gereklilik nedeniyle ortaya çıkmış, İslami inançları doğrultusunda yaşayan tüketiciler için oluşturulmuş turistik tesislerdir. İslam inancında bulunan “Helal” ve “Haram” dünyevi yaşam tarzına yön veren, yaşamın her anını kapsayan olgulardır. Bu sebeple “Helal” bir şekilde tatil yapabilmek isteyen tüketiciler için de sektörün olanak sağlaması önemlidir.

AİLE OTELİ İLE MUHAFAZAKAR OTEL ARASINDA FARK VAR MIDIR?

Muhafazakar otel adı verilen konsept, ailelerin birlikte konforlu ve rahat bir şekilde tatil yapabilmesini hedefleyen ve aynı zamanda İslami inanç sisteminin tüm gereklerine uygun şekilde yapılandırılmış otellerdir. Bu anlamda aynı zamanda aile odağında hazırlanan tüm konsept nedeniyle, aile oteli olarak da isimlendirilir.

Odaklandığı hizmet yapısı nedeniyle, ailelerin rahat, konforlu, rahatsız edilmeden bir tatil deneyimi yaşamaları avantajı ortaya çıkar. Bu anlamda diğer standartlara sahip otellerde, yabancı gözlerle ve aynı zamanda aynı inanç sistemini paylaşmadığınız kişilerle birlikte tatil yapmak zorunda kalmanın rahatsızlığı ortadan kalkar. Ortak kullanım alanlarında ortaya çıkan çeşitli çelişkiler ve sorunlar oluşmadan, herkesin birbirlerine inançları gereği saygı gösterdiği bir yaşam kendiliğinden oluşur.

MUHAFAZAKAR OTEL SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Gelinen noktada İslami şartlara uygun bir biçimde tatil yapmak hiç de zor olmamaktadır. Günümüzde İslami yani muhafazakar otel sayılarında artış yaşanmaktadır. Bu durumda seçenekler de artmakta, her ne kadar harika gibi görünse de detaylı bir araştırma yapmak faydanıza olacaktır.

Bir otel için rezervasyon yaparken, seçim yapabileceğiniz her konuyu da göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Tatil planlamanın en detaylı yeri bu olsa da emin olun değecektir.

Bu oteller arasında seçim yapmak için belli başlı kriterler bulunmaktadır. İşte bu kriterler…

Özel Havuzlar

Yüzme havuzlarının kadın ve erkekler için özel olarak ayrılmış olmasına dikkat etmemiz gerekmektedir. Yani karma havuzu olan oteller asla tercih edilmemelidir.

Otelin Çevresi

Otelin konumunda alkol tüketilen mekanlar ve barlar ağırlıklıysa tatilinizde rahatsız olma olasılığınız yüksektir. Çevrede bulunan diğer otellerin de nasıl oteller olduğunu da incelemek, özellikle çocuklu bir aileyseniz sizin için daha önemli hale gelir.

Hijyen

Temizlik imandan gelir sözünü esas alan muhafazakar oteller, hijyen açısından gönlünüzün rahat olmasını da sağlayacaktır.

İslami Ortam

Otel seçimi sırasında otelin İslami bir ortama sahip olması bakılacak en önemli özelliklerden birisidir. Bunun yanı sıra otelde mescit, abdest alınacak ayrı alanlar (kadın ve erkek için) ve hijyenik bir ortam mutlaka olmalıdır. Her şeyiyle helale ve harama dikkat eden bireylerseniz bu hususa da önem göstermelisiniz.

Plaj Seçimi

Kadınlar ve erkekler için ayrı plajların olması gerekmektedir. Kimi oteller İslami otel olarak ön plana çıksa da kendilerine ait plajları bulunmadığı için mecburen karma plajlarda vakit geçirmek zorunda kalabilirsiniz.

Ekstra Ücretler

Her şeyi ayarladığınızı düşünüyorsunuz ancak bir şeyi unutmuş olabilirsiz… Otelde bazı hizmetlerin ekstra ücrete tabi olması… Bu sorunu yaşamamak için öncelikle ücrete dahil olan ve olmayan tüm hizmetleri incelemenizi tavsiye edilir.

Fiyat ve Performans Oranı

Muhafazakâr otel seçiminde pahalılığa bakarak bu otel iyi diye aldanmamak gerekmektedir. Otelin fiyat ve performans dengesi mutlaka iyi dikkat etmelisiniz. Çünkü siz de biliyorsunuz ki; İsraf, haramdır.

Son Olarak Sizin İçin Neyin Önemli Olduğu

Öncelikler ve yeterlik kavramı insana göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin; bazıları ücretsiz kahvaltı sunan bir otel isterken, diğerleri yerel bir restoranda veya fırında kahvaltı yapmayı tercih etmektedir.

Başka bir örnek vermek gerekirse; WiFi sizin için önemliyse, bu hizmetin ücretsiz olup olmadığını veya bir ücret karşılığında, otel genelinde mi yoksa yalnızca ortak alanlarda bulunup bulunmadığını öğrenin.

SONUÇ

Yukarıda İslami otel tercih ederken nelere dikkat etmeniz gerektiği, nelerin olmazsa olmaz olduğu gibi hususları açıklamaya çalıştık. Ancak en önemli olanın ise; ailenin ve sevdiklerinizle birlikte güzel ve huzurlu bir tatil geçirmenizdir.

İyi tatiller…
Önceki İçerik Sonraki İçerik
Yorum Yok
Yorum Yap
Yorum Url